Stiv Džobs

(24. 2. 1955 - 5. 10. 2011)
O autoru

Poznati američki biznismen i tehnološki vizionar. Najpoznatiji je po svojoj funkciji suosnivača, predsjednika i direktora velike informatičke kompanije "Apple". počeo se baviti računarima u kasnim 70-tim godinama, ali je gajio i veliku ljubav prema dizajnu i umjetnosti. Mnogi su ga opisivali kao "Oca digitalne revolucije", velikog inovatora i dizajnerskog perfekcionistu, te kao legendu i vizionara.

Njegovi poslovi su počeli u garaži, a završio je kao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Znao je reći kako novac ne smije biti cilj, te da je najvredniji resurs koji čovjek može imati u stvari vrijeme.

Još od 2003. mu je dijagnosticiran tumor, te je nakon dugog perioda liječenja i umro od te bolesti. Govorio je: "Sjećanje da ću uskoro biti mrtav je najbolja stvar koja mi je pomogla u donošenju velikih odluka u životu. To je zato sto skoro sve - sva tuđa očekivanja, sav ponos, sav strah od sramote i neuspjeha - se jednostavno sklone sa puta kada se suoče sa smrti, ostavljajući samo ono što je zaista važno."

Stiv Džobs je rekao